Perspektíva domáceho chladenia

 

Perspektíva domáceho chladenia

Preteky v úsporách energie sú limitované

Namiesto indexu energie – index udržateľnosti

            Zaujímavé úvahy predstavil Dr. Riichard Furberg s fy Miele zo Švédska na IIR webinári 3.6.2021 k perspektívam vývoja domáceho chladenia. Poukázal na možnosti vývoja komponentov z pohľadu úspor energie a zodpovedajúco aj úsporám emisií CO2 vo vzťahu ku ekonomike takýchto opatrení. Zlepšenia prezentoval na:

  1. Konfigurácii chladničky, mrazničky do troch častí,
  2. Vákuových izolačných panelov
  3. Inverterových kompresorov
  4. Vstrekovacích ventilov
  5. Odmrazovanie (no-frost)
  6. Možností absorpčného chladenia
  7. Možností magnetokalorického chladenia
  8. Možností udržania správnej vlhkosti
  9. Potrebné teploty skladovaného jedla
  10. Kvality skladovaných potravín v čase

 

Preteky v šetrení energiou

Sú vyjadrené energetickými štítkami s energetickými triedami výrobkov, ktoré neumožňujú predaj výrobkov pod stanovenú energetickú triedu. Na obrázku je vidieť znižovanie spotreby energie od roku 1990 aj po zmene štítkovania z tried až po A+++ na energetické triedy  E-A.

 

Postupné znižovanie  spotreby energie podľa energetických tried v rokoch 1990 až 2021. Napravo súčasne platné energetické triedy domácich chladničiek a mrazničiek

 

Nie všetky zlepšenia sú ekonomické

Napríklad ventilátory, vákuové izolačné panely (VIP) prinášajúce až 30 % zníženie spotreby energie, znamenajú zdraženie až o 60 €, pričom energetické úspory za 12 rokov životnosti pri cene 0,21 €/kWh dosiahli len 20€. To by znamenalo stratu až 40 €, čo je vlastne ekonomický nezmysel. 

Na jednej strane by sa panelmi VIP síce dosiahli až 30 % úspory, tie sú však výrazne ovplyvnené samotným používaním chladničky, frekvenciou otvárania, umiestňovania teplých potravín a podobne.

Medzi ekonomické energeticky úsporné opatrenia však patria inverter kompresory, konfigurácia chladničky a chladiaceho okruhu na chladenie a mrazenie. 

 

Má udržateľnosť potravín prednosť pre energetickými úsporami?

            Na obrázku je znázornená uhlíková stopa– emisie 1 kg CO2 - vzhľadom na prejdenú vzdialenosť pešo, bicyklom, autom v závislosti od pohonných látok. Z obrázku vidieť, že najdlhšiu vzdialenosť s emisiou 1 kg CO2 prejde bicyklista vegetarián.

No na druhej strane, ak sa chodec stravuje mäsom, tak prejde na 1 kg emisií  CO2 len 0,5 km, čiže menej ako auto. Chodec „na mlieko“ prejde až 6 km, čiže stále menej ako autom. Bicyklista na mlieko“ prejde až 20 km, čiže viac ako auto.

Najdlhšiu trasu pri emisii 1 kg CO2 prejde bicyklista vegetarián a to ž 50 km, chodec vegetarián len 16 km a auto najmenej len 10 km.

 

Namiesto indexu energie – index udržateľnosti

         Obrázok znázorňuje porovnanie veľkosti emisií s veľkosťou emisií z prevádzky chladničky, ktoré závisia od spôsobu výroby elektriny pri výrobe napríklad vodnou energiou a môžu byť aj nulové. Z porovnania da dá odvodiť, že na znižovanie emisií CO2 má väčší vplyv udržateľnosť mäsa ako spotreba elektriny chladničkou. 

Ak sa pokazí 1 kg hovädzieho mäsa, ktoré bolo potrebné vyrobiť s určitými emisiami CO2, tak tieto emisie môžu byť vyššie ako emisie za celú dobu životnosti chladničky 12 rokov. To samozrejme závisí od emisií na 1 kWh elektriny, ktorá sa stále znižuje a v prípade výroby FV panelmi, alebo vodnými či veternými elektrárňami sú tieto emisie minimálne. 

 

Kvalita potravín pri skladovaní

            Z obrázkov ďalej vyplýva, že udržateľnosť potravín môže mať prednosť pred pretekmi v znižovaní spotreby elektriny. Dôležité je, aké potraviny konzumujeme a ako udržíme ich kvalitu. To znamená pri akej teplote, vlhkosti a ako dlho potraviny v chladničke, mrazničke skladujeme.

Vplyv konfigurácie chladiaceho okruhu na kvalitu varenej, narezanej šunky skladovanej pri teplote 4oC, to znamená v priestore chladničky pre čerstvé potraviny je znázornený na obrázkoch. Je vidieť vplyv nielen teploty ale aj vlhkosti a pohybu vzduchu.

Najlepšia kvalita varenej rezanej šunky sa pri dlhšom skladovaní dosiahla pri sekvenčnom, paralelnom usporiadaní výparníkov pre chladenie a mrazenie s pohybom vzduchu medzi priestormi chladenia a mrazenia (šunka v treťom rade na obrázku). 

 

Vplyv teploty, vlhkosti a dĺžky skladovania okruhu na kvalitu potravín

Udržať potraviny dlhšie čerstvé a zdravé!

            Napríklad pri chladení čerstvých rezov z lososa pri nadnulových teplotách nemusí prísť ku zmene farby, ale ku zmene vône, ktorá môže byť nepríjemná. 

Teplotné zmeny pri zmene teploty skladovaných rezov lososa môžu spôsobiť kondenzáciu. Vzniknutá voda je vhodným prostredím pre množenie sa baktérií.

Štruktúra uvarených rezov lososa sa mení teplotou skladovania (-2 a -18oC). Veľmi nízke teploty môžu zmeniť štruktúru tak, že pri rezaní ostrým nožom mäso mení štruktúru.

Pri chladení čerstvých rezov lososa pri  nadnulových teplotách po 7 dňoch nemusí prísť ku zmene farby, ale ku zmene vône, ktorá môže byť nepríjemná

 

Viac informácií nájdete v časopise Správy 7/2021