Ambiciózne energetické plány miest

 

Mestá sa učia realizovať prechod na obnoviteľné energie

Točia sa hlavne okolo otázky, ako nahradiť fosílne palivá z existujúceho fondu budov. Diskutuje sa, čo sa darí a čo nie v národných energetických a klimatických plánoch. Ide o kombináciu viacerých riešení, v ktorých tepelné čerpadlá hrajú dôležitú úlohu. Napríklad vo Viedni chcú vymeniť 400 tis plynových kotlov za tepelné čerpadlá, respektíve pripojiť byty na CZT.

Súčasné riešenia pri nahrádzaní fosílnych palív

         S hlavnou prednáškou vystúpil Jan Rosenow, riaditeľ európskych projektov v UK, ktorý poukázal na limitované možnosti nahrádzania ruského plynu. Uviedol, že zvýšenie energetickej efektívnosti umožní znížiť potrebu ruského plynu do roku 2025 o 17%. 

Uviedol pretrvávajúce myslenie súčasných domácností, ktoré sa radi chvália novým autom, novou kuchyňou, ale akonáhle príde reč na zatepľovanie, nové vykurovanie, chladenie, teplú vodu a podobne okamžite sa reč obráti na otázku: „Za aký čas sa mi vyššia investícia vráti?“.

 

Energetická efektívnosť ako súčasná priorita

Čo sa všetko skrýva za zvyšovaním energetickej efektívnosti, ktorá je súčasnou prioritou Európskej komisie síce nedefinoval, ale uviedol potrebu:

  1. Zvyšovať požiadavky na certifikáciu budov
  2. Vyžadovať a podporovať obnovu starších budov
  3. Zaviesť hodnotenie uhlíkovej stopy do hodnotenia budov.

Samozrejmosť má byť zastavenie podpory fosílnych palív. To sa už v podstate pri novostavbách plní, problémom však ostávajú obnovované budovy. Je dôležité, aby popri obnove budovy boli podporované aj výmeny zdrojov tepla za ekologické.

Energetická efektívnosť, ako súčasná priorita, je vnímaná veľmi široké spektrum možností. Patrí sem obnova, tepelná ochrana budov, energetická certifikácia budov ekodizajn a energetické štítky výrobkov, využívanie obnoviteľnej energie tak, aby sa dekarbonizáciou  dosiahla uhlíková neutralita, ktorú niektoré západné štáty chcú dosiahnuť už v roku 2040, Slovensko v roku 2050.   

Viac informácií nájdete v časopise Správy 5/2022