Stretnutie architektov na Pontoone

 

Architekti sú na začiatku výstavby

Architekti na svojom vrcholnom podujatí 3. mája v exkluzívnom prostredí Pontoónu na Dunaji v Bratislave si vypočuli zaujímavých rečníkov zo svetových architektonických štúdií. Predstavili úžasné stavebné diela s uvedením problémov od vzniku zákazky, predstavy o vizualizácii, zakomponovaní do prostredia, samotnej výstavby a užívania diela.

Pri výstavbe hľadíme 120 rokov dopredu

Pokiaľ pri nákupe potravín plánujeme týždeň dopredu, pri nákupe tepelného čerpadla 20 rokov dopredu, tak pri budovách je to 100-120 rokov dopredu. S tým súvisí vízia ako má byť budova postavená, aby sa dala prispôsobovať novým požiadavkám v budúcnosti. Napríklad štandardom sa stalo, že v rámci betónového skeletu budovy sa vnútorné priestory dajú meniť pomocou sadrokartónových priečok a účely budovy sa dajú prispôsobiť administratíve, bývaniu, vzdelávaniu, zdravotnej starostlivosti a starostlivosti o deti.

Nové technologické možnosti výstavby budov

Sú úžasné. Počítačové definovanie architektonického priestoru, tvarovanie skeletov pomocou sklenených vlákien, betónovanie na mieste výstavby, ako aj vzdialená výroba betónových tvaroviek, nové materiály a iné postupy priniesli svetu výnimočné diela a niektoré z nich už vidíme aj v Bratislave od Zaha Hadid Architects.

Technické zariadenia budov

Keďže architekti sú na začiatku myšlienky pri zadaní zákazky, tak už v tej prvotnej fáze rozhodujú aj o umiestnené technických zariadení budov, ktoré treba stále menej vykurovať a naopak viac chladiť v našom regióne. Architekt rieši budovu tak, aby bolo treba čo najmenej vykurovať a chladiť, aby bol v budove čistý vzduch a dostatok svetla.

Kde sú v tomto procese tepelné čerpadlá?

Mali by byť hneď na začiatku, kedy sa rozhoduje o spôsobe vykurovania a chladenia. Preto by mali mať potrebné informácie, znalosti skúsenosti o možnostiach tepelných čerpadiel.  To, že to mu nie vždy tak je,  o tom svedčili diela prezentované slovenskými architektmi, kde vykurovanie bolo opri rekonštrukciách zväčšia ponechané pôvodné, doplnené bolo chladenie. Doba však ide rýchlo dopredu a tepelné čerpadlá už rezonujú aj medzi architektami.

Viac informácií nájdete v časopise Správy 5/2022