Súčasné dovolené náplne v norme IEC 60335-2-40 nestačia

 

Súčasné dovolené náplne dovoľujú inštalovať len stropné alebo stenové vnútorné jednotky menších výkonov pri dodržaní požiadaviek bezpečnosti. Na obrázku podľa Daniela Coulborna je vidieť závislosť chladiaceho výkonu a potrebnej náplne chladiva R290 vo vzťahu výške namontovanej vnútornej jednotky ku energetickej triede podľa ekodizajnu. Cieľom je zvýšiť dovolené náplne chladiva R290 (hnedé čiary sú nižšie ako väčšina A-A+++).

Podľa obrázkov nižšie cieľ je dostať v norme v norme IEC 60335-2-40 sa na dovolenú náplň 1 kg R290 a výkon 8 kW, čo zodpovedá klimatizovanej ploche približne 80 m2.

Možnosti zvyšovanie dovolej náplne R290

            Daniel Coulborne podľa doterajších výsledkov sledovania modelovaných a skúmaných skutočných únikov uvádza, že veľkosť netesností nie je väčšia ako 1 mm2 a veľkosť náplne chladiva neovplyvňuje veľkosť netesností a teda ani veľkosť úniku.

 

Zvýšená tesnosť chladiaceho okruhu

            Zvýšenou tesnosťou chladiaceho okruhu sa dosiahlo, že faktor koncentrácie bol väčší ako ako 0,35, zvyčajne okolo 0,7. Uvažovalo sa so zriedením pri zmiešavaní so vzduchom. Pri predpokladanom úniku 60 g/min, výpočet dovolej náplne:

Max = 0,35 x LFL x h x A

Vnútorná jednotka zrieďuje únik primiešavaním vzduchu do cirkulačného vzduchu, ktorý je využívaný sústavne, respektíve zvýšenú cirkuláciu vyvolá detektor úniku chladiva. 

 

Viac informácií nájdete v časopise Správy 4/2022