Stretnutie učiteľov stredných odborných škôl

 

Vo fabrike Nidec - Embraco kompresory SNV, 28-30.6. 

Laboratóriá, výrobné linky, odborné prednášky a diskusie

Učitelia z piatich škôl v Ostrave, Kostelci, Brne, Prahe, v Zlatých Moravciach a školiaceho pracoviska SZ CHKT sa stretli po pandemických rokoch tentokrát vo fabrike na výrobu kompresorov Nidec-Embraco v Spišskej Novej Vsi. V predchádzajúcich rokoch učitelia navštívili fabriky Bitzer, Alco, Emerson a ďalšie. 

Učitelia prvý deň vystúpili na vyhliadkovú vežu nad mestom Spišská Nová Ves s vyhliadkou aj na mesto Levoča, Vysoké Tatry, Slovenský Raj, Slovenské Rudohorie atď. 

Program stretnutia

Učiteľov privítal hlavný organizátor Libor Novák. Generálny riaditeľ Nidec SNV predstavil spoločnosť Nidec - Embraco. Nové výrobky, propán a jeho budúcnosť popísal Peter Bukšár a jeho tým. Redaktor Tono Oberhauser diskutoval s učiteľmi ich dojmy z fabriky. 

Sortiment výroby kompresorov a kondenzačných jednotiek pre domáce, obchodné chladenie, chladiace boxy a podobne je pomerne široký. V roku 2021 vyrobili po pandémii 5,6 milióna kompresorov na štyroch výrobných linkách. Na jednej vyrábajú kondenzačné jednotky cca 1 mil. ks za rok pre tých zákazníkov, ktorí sa nechcú zaoberať výrobou kondenzačných jednotiek. Trh teda určujú zákazníci, a tiež legislatíva, ktorá prakticky z obchodného chladenia F plyny vylúčila hranicou GWP do 150 kgCO2 na kg chladiva. Z potencionálnych prírodných a HFO chladív najlepšou voľbou je propán, ktorého Nidec – Embraco je silným propagátorom na celom svete.     

 

Viac informácií nájdete v časopise Správy 6/2022