Štatistika tepelných čerpadiel opäť diskutovaná

 

Možnosť započítať a j obnoviteľné teplo získané pri chladení

Štatistika tepelných čerpadiel nie je jednoduchá. Až takmer 30 druhov tepelných čerpadiel, rôzne dosahované sezónne efektívnosti, či ktorý výkon vziať do výpočtu obnoviteľnej energie. Nedá sa nájsť zhoda na všetkom, ale dá sa pristúpiť k výpočtu obnoviteľnej energie konzervatívne a teda výsledok skôr podhodnotiť a nadhodnotiť.

 

Tepelné čerpadlá vzduch_vzduch

Presadzované do štatistiky najmä južnými, ale tiež nordickým krajinami. Problém je najmä s rozlíšením tých TČ, ktoré pracujú celoročne a tých, ktoré slúžia len ako doplnkový zdroj tepla. Na to nadväzuje otázka ako intenzívne sa tepelné čerpadlá využívajú. Opäť riešenie je v konzervatívnom prístupe podľa metodiky EK z marca 2013.

Zaujímavý experiment  vykonalo združenie štyroch organizácii AFPAC, EDF, Caffoteaux a Uniklima vo Francúzsku, ktoré 8 rokov sledovali využitie  106 400 tepelných čerpadiel vzduch_vzduch. Zistili, že v priemere 55% času boli v režime on/off, 33 % boli v režimevykurovania a len 10 % v režime chladenia a 1 % na vetranie bez chladenia. Nízky podiel v režime chladenia je neočakávaný a dá sa čiastočne vysvetliť lepšou tepelnou ochranou budov s nočným vetraním

Výsledky experimentu, ktorý  vykonalo združenie štyroch organizácii AFPAC, EDF, Caffoteaux a Uniklima vo Francúzsku, ktoré 8 rokov sledovali využitie  106 400 tepelných čerpadiel vzduch_vzduch. Zistili, že v priemere 55% času boli v režime on/off, 33 % boli v režimevykurovania a len 10 % v režime chladenia.

 

Výsledky experimentu

Podporili vnímanie tepelných čerpadiel ako doplnkového zdroja tepla. V teplejšom Francúzsku priemerné využitie bol 33 % času z celého roka. V rozhodnutí EK z marca 2013 je možné započítať až 40 % maximálne 710 hodín. To korešponduje s výsledkami experimentu, a EHPA uvažuje o začlenení do štatistiky ak sa podarí získať potrebné počty a výkony tepelných čerpadiel vzduch_vzduch.

Tepelné čerpadlá a obnoviteľné chladenie

K viacerým dôvodom pribudlo započítavanie obnoviteľného chladenia do obnoviteľnej energie podľa v Delegovaného nariadenia zo 14.12.2021, ktoré mení a dopĺňa prílohu VII k smernici (EÚ) 2018/2001. Výpočet je podľa vzťahu:

Započítava sa obnoviteľná energia používaná na chladenie 𝐸𝑅𝐸𝑆−𝐶,

Čo je energia odobraná z prostredia krát podiel z primárnej energie. Započíta sa chladenie v danom teplotnom rozsahu, vrátane chladenia cez CZT, bez ohľadu na to, či ide o voľné chladenie alebo aktívne chladenie.

Očakáva sa, že podiel obnoviteľnej získanej pri chladení, môže dosahovať až 12 %. Celý výpočet navrhli južné krajiny, kde sa málo vykuruje a tým pádom ich podiely získanej obnoviteľnej energie by boli nízke.

Rozlišuje sa výpočet pre chladenie priestorov využívaním SEER a pre napríklad priemyselné chladenie využívaním parametra SEPR. Z uvedeného vyplýva, že výpočet sa vzťahuje na celý sortiment chladiacich zariadení.

Problém je opäť najmä s rozlíšením tých chladiacich zariadení, ktoré pracujú celoročne a tých, ktoré slúžia len ako sezónny zdroj chladu. Na to nadväzuje otázka ako intenzívne sa chladiace zariadenia využívajú. Opäť riešenie je v konzervatívnom prístupe podľa metodiky EK z marca 2013 a vo vysvetľovacom memorande ku Nariadeniu 2001/2018/EU.

Odkiaľ vziať údaje na výpočet

Výpočet problém nie je, i keď porozumenie výpočtu získanej obnoviteľnej energie pri chladení tiež nie je jednouché. Problém sú kvalitné údaje o predaji nielen v počtoch kusoch ale aj v dosahovaných výkonoch. Na to nadväzuje dosadzovanie údajov podľa ekodizajnu, alebo energetických štítkov, čím sa prácnosť získavania údajov zvyšuje.  Väčšina európskych asociácií sa doteraz nezameriavala na tepelné čerpadlá vzduch_vzduch. Vzhľadom však na ich vysokú početnosť ide o zaujímavé čísla. 

 

Viac informácií nájdete v časopise Správy 4/2023