Príspevok
Ekonomická situácia v malom chladení
Sekcia: Servisná sekcia, moderuje Martin Valent
Stav prijatia: Abstrakt prijatý
Autori
Meno | Organizácia | |
---|---|---|
Ladislav Nagy | Chladenie |
Abstrakt
Zlá ekonomická situácia súvisí najmä so zatvorenými reštauráciami, barmi, jedálňami, hotelmi a podobne, kde sa o malé a stredné chladenie ako aj split klimatizácie starajú väčšinou živnostníci. Tu je výpadok veľký až katastrofálny. Dramatický prepad split klimatizácií spôsobilo aj chladné leto. Východiská je potrebné hľadať vo veľkom chladení a v pravidelnej údržbe, kde mimoriadne vzrástli požiadavky na výmenu filtrov vrátane HEPA filtrov vo vzduchotechnike. Pokiaľ malý gastronomický trh (jedálne, hotely, bary, ..) nefunguje, veľké spoločnosti zabezpečujúce servis najmä pre supermarkety, naopak chladiarov hľadajú. Počet chladiarov s kategóriou I je dostatočný. Asi tri krát prevyšuje naše reálne potreby, ktoré sa pohybujú na úrovni 500-800 chladiarov. Mnohí z tých, ktorí majú kategóriu I však majú obavy napríklad vymieňať komponenty na chladiacom okruhu. Chýbajú tak chladiari, ktorý reálne chladiaci okruh nielen poznajú, ale vedia ho aj diagnostikovať, opravovať.
Kľúčové slová
Malé chladenie, ekonomika, chladivá